Antivirus: Hur man stärker psykologisk immunitet

Pandemi påverkade inte bara vår hälsa, utan också på ekonomin och tankesättet. Vi vet fortfarande inte alla dess konsekvenser. Hur man överlever vad som händer och förbereder dig för vad du inte kan förbereda för?

Officiella meddelanden, diskussioner om sociala nätverk, telefonsamtal. ”Alla pratar om samma sak från morgon till natt. Nyheten är inte lugnande, men jag kan inte bryta mig läst, ”medger 36-åriga Elena. Vi står inför grandios osäkerhet: vi vet inte om vi kommer att vara sjuka, och i så fall hur snabbt kroppen kommer att hantera infektionen. Och vad som kommer att hända med att arbeta och med ekonomin i allmänhet? Det finns inga svar än. Därför ångesten. Och vi klarar av henne som vi kan.

Slå på filtren

Ett av de vanliga sätten att stänka känslor – skriva och läsa inlägg på sociala nätverk, sa Inna Hamitova, chef för Center for System Family Therapy. Vi bär våra bekymmer där, särskilt när heltidssamtal är svåra. Det finns förfalskningar och direkt felinformation som ett snabbt motbevisat meddelande om kommandantens timme i början. Som sprider dem?

"Antingen en som är mycket rädd och gräver sin rädsla i dystra fantasier, eller en sociopat som sår en panik och njuter av en känsla av makt," föreslår Inna Khamitova. Någon använder situationen för att främja sina tjänster och komplettera inlägg om viruset med olika meningar från psykologisk hjälp till läkning på avstånd. Du kan bara komma ur detta flöde genom att kopplas bort från nätverket, vilket osannolikt kommer att vara verkligt. Men hur man undviker överfyllda av känslor?

"Tvätt är mycket användbart inte bara från en hygienisk, utan också ur en psykologisk synvinkel," påminner Inna Hamitova. – Denna enkla åtgärd hjälper till att uppmärksamma fysiska sensationer och ger oss den nödvändiga pausen. Andra sätt som gör att du kan hålla käften: andas, stå under duschen, utföra flera asanas. ". Efter en paus kan du återgå till meddelandet och utvärdera hur pålitligt och användbart det är för oss.

Hungrig sinne

Många av oss försöker upptäcka de ansvariga i en pandemisk situation: vem? Militär, forskare, pensionärernas fiender. "Detta är en typisk skyddsreaktion: Vi kommer att https://centrofisioterapiaordax.com/vad-du-definitivt-behover-gora-innan-ditt-forsta/ projicera larmet utanför," förklarar psykoanalytikern och presidenten för Moskva Psychoanalytic Society Vitaly Zimin. – Konspirationsteorier är attraktiva genom att de skapar en illusion av kontroll. Eftersom epidemin är konstgjord, kommer någon att kunna kontrollera den. Det finns alltid en frestelse att hitta ett Allsmäktig föremål – även om det är dåligt, men det styr allt.

Konspirationsteorin är lugnare än teorin om kaos. Och för någon är detta det enda sättet att upprätthålla balans: fienden är lokaliserad, namngiven, vi vet hur vi ska försvara oss själva, och detta ger en känsla av säkerhet. Men denna strategi i sig är farlig, eftersom den skadar vår förmåga att testa verkligheten ".

Vi har inte många möjligheter att göra någonting, och i passivitet letar sinnet efter mat för sig själv. Frågan är om denna aktivitet försäkrar oss eller lockar oss. "Jag observerar informationshygien: Jag läser inte internet på morgonen och på natten, bara under dagen och inte mer än en timme," delar den 43-åriga Yuri beslutet. Vår uppgift är inte att fångas av känslor, agera automatiskt, utan att göra en omfattande analys av både inkommande information och våra egna erfarenheter. När allt kommer omkring finns det nära oss bredvid oss, vårt humör påverkar dem och.

Näsa

Familjerna var i samma lägenhet eller hus under en längre tid än vanligt. Psykologer säger att även på semester är relationer ibland destabiliserade på grund av ovanligt nära kommunikation. Och i själv -isolering finns det dessutom färre externa intryck: vi inspekterar inte sevärdheterna och reser inte. Allt detta skapar marken för konflikter. "Jag ropar på min man att han inte gör något eller gör allt fel", beklagar 28-åriga Galina. – Jag bryter ner, men jag kan inte övervinna irritation ".

I vissa områden i Kina, som överlevde pandemin, efter lyftningen av karantänen, registrerades ett rekordantal skilsmässor. Detta förklaras delvis av det faktum att de som ville skilja sig tidigare tvingades vänta tills offentliga tjänster öppnar. Men det finns en annan version: "Många par stannade hos varandra hemma i mer än en månad, och dolda konflikter kom till ytan," sade den officiella Wong från staden Siana 1 . Finns det stora chanser att vi kommer att upprepa denna väg?

"Det finns sådana chanser," Inna Khamitova håller med. – Utövandet av "att inte värma upp situationen" och "sänka på bromsarna" är bekant för många. Om friktion i familjen fanns tidigare kommer de nästan säkert att hitta sig själva. Så vi bör förbereda oss för detta. Och då kan händelser utvecklas på olika sätt. För vissa par kommer detta att vara en lättnad, början på en dialog som hjälper konstruktivt att lösa konflikter. Kanske ett nytt skede av tillnärmning. Men även om det gäller avsked är det inte entydigt dåligt. ". För vissa blir skilsmässa en lättnad och början på ett nytt liv.

”Efter en vecka hemma med min fru fann jag att hon är en intressant samtalspartner!"-The 30-åriga Dmitry säger med en examen. "Detta allmänna test väcker i många friska krafter, lär sig att leta efter kompromisser, att bry sig, att känna det bräckliga och värdet av människolivet," är Vitaly Zimin övertygad.

Testning av kärlek

Förhållandet mellan generationer testas också. "Känslorna från föräldrar för barn och barn är alltid ambivalenta mot föräldrar", indikerar psykoanalytikern. – Oedipov -konflikt finns på en omedveten nivå: Dottern tävlar med sin mamma, sonen med sin far. Nu manifesteras också på biologinivån: den äldre generationen är sårbar för de yngre. Den yttre situationen är resonans med en universell Oedipus -konflikt, relationerna förvärras ". Om kärlek kommer att vinna?

"Föräldrar fick det, kräver ständigt att jag tvättar händerna, även om jag inte lämnar huset," den 15-åriga romanen är olycklig. "Ungdomarna är impulsiva, eftersom hjärnans prefrontala cortex, som är ansvarig för kritiskt tänkande, mognar med cirka 25 år," påminner Inna Hamitova. – och de fattar beslut under påverkan av nuvarande känsla och inte genom mogen reflektion. Det verkar för dem att de uppnår självständighet, men de agerar ofta på principen om "trots min mormor kommer att frysa mina öron".

I en normal situation kan du låta den unge mannen möta konsekvenserna av hans handlingar och dra slutsatser själv, men nu beror inte bara på hans beteende på sitt beteende. Det är emellertid mer konstruktivt att agera ur maktens synvinkel, utan av samarbete och förklarar varför en eller annan görs. "Lusten att bryta förbudet kan vara mycket stark, bara för att det kommer från mamma och pappa," tillägger Inna Hamitova. – men det kan förklaras att detta inte var föräldrarna uppfann att vi alla är i samma båt. Och kom ihåg att första gången förklaringarna inte fungerar och de måste upprepas ".